Pre všetkých uchádzačov do študijného programu Kybernetika v chemických a potravinárskych technológiách sú odporúčané nasledovné vstupné znalosti.

OKRUH 1: Matematika
  1. Základy lineárnej algebry
  2. Lineárna regresia
  3. Parametrické rovnice kriviek
  4. Charakteristiky náhodných veličín
  5. Skalárny súčin a norma vektorov
  6. Vektorový súčin a jeho vlastnosti
  7. Základné algoritmy numerických metód
    • Sústavy lineárnych algebraických rovníc
    • Aproximácie funkcií
    • Nelineárne rovnice
    • Interpolácia
    • Derivácia
    • Integrácia
    • Obyčajné diferenciálne rovnice
  8. Diferenciálny a integrálny počet
    • Definícia derivácie a jej geometrický význam
    • Určitý a neurčitý integrál
    • Diferenciálne rovnice
    • Parciálne derivácie a gradient funkcií dvoch premenných
    • Geometrický význam gradientu
OKRUH 2: Fyzika a fyzikálna chémia
  1. Fyzikálne veličiny a ich jednotky (medzinárodná sústava jednotiek)
  2. Mechanika ideálnej kvapaliny
    • Hydrostatický tlak
    • Archimedov zákon
    • Rovnice kontinuity
  3. Základy vlnovej a geometrickej optiky
    • Odraz a lom svetla
    • Interferencia a ohyb svetla
  4. Jednosmerné a striedavé prúdy
    • Ohmov zákon
    • Jouleov zákon
    • Kirchhoffove zákony
    • Impedancia, výkon a energia
  5. Elektromagnetické pole
    • Elektromagnetická indukcia
    • Energia elektromagnetického poľa
    • Elektromagnetické vlnenie
  6. Stavové správanie plynov
    • Stavová rovnica ideálneho plynu
  7. Chemická termodynamika
    • Vnútorná energia, práca, teplo
    • Základné termodynamické zákony
  8. Bilancia hmotnosti a látkového množstva
  9. Reálna tekutina, kritický bod, opis, stavová rovnica
  10. Entalpia, reakčné teplo, štandardné reakčné, zlučovacie a spalné entalpie a vnútorné energie
  11. Základy hydromechanických procesov
    • Hydrostatika
    • Prúdenie tekutín potrubím
  12. Základy zdieľania tepla
    • Vedenie tepla, prestup tepla, nútené a prirodzené prúdenie, prestup tepla pri fázovej premene, prechod tepla
OKRUH 3: Meracia a regulačná technika
  1. Meranie technologických veličín (tlaku, teploty, prietoku, pretečeného množstva, výšky hladiny a zloženia)
  2. Regulované sústavy, ich statické a dynamické vlastnosti
  3. Pojem stability sústavy
  4. Spätnoväzbový regulačný obvod
  5. Regulátor, jeho základné funkcie (P, I, D) a možnosti využitia
  6. Regulačný pochod a jeho hodnotenie
  7. Rozvetvené regulačné obvody
  8. Typické regulačné schémy v priemyselnej praxi
  9. Princípy logického riadenia, kombinačné a sekvenčné logické obvody
  10. Technická realizácia logického riadenia